Kaningården

På gården finns just nu 7st året runt burar: 2st dubbel burar, 2st 4-fackare samt 1st 2-4-fackare och 3st enkelburar. Den ena enkel buren och ett av facken på en av dubbel burarna har en bo låda utan på så att man kan titta på ungarna ovan i från, samt en box och en kärringhage. I nödlägen går tvåfackarna att dela så att jag sammanlagt kan ha max 21 fack. Men det görs bara i nödlägen, vill ju inte att kaninerna ska bo trångt (trots att det ändå är godkänt) i onödan. Så i vanliga fall finns 16-18 fack (beroende på vilken ras jag har i vissa burar tas mellan väggarna bort) här på gården + boxen och kärringhagen.

4-Fackare, Lilla
4 fackaren har 2 våningar med 2 fack på varje våning, facken är ca 0,6m x 1,2m = 0,72m2.
I alla facken finns en fast sitthylla och höhäck i metall.
3-4 Fackare, "Stora buren"
Översta våningen består av två st fack som är 1m x 1m = 1m2. Facken är inredda med varsin fast sitthylla samt höhäckar i metall.
Undervåningen är ett stort fack på 2m x 1m = 2m2, det facket är tänkt till min franska vädur. Detta fack innehåller en låda som utgör sitthylla samt en höhäck i plast.

4-Fackare, Stora
4 fackaren har 2 våningar med 2 fack på varje våning, då mellanväggen inte sitter i mitten är det olika storlek på facken:
0,7m x 1m = 0,7m2
0,7m x 1,4m = 0,98m2.

Nytt tak ska på innom kort.

2 Fackare
Då dessa fack är fördelade på varsin våning har de samma mått,
0,62m x 1,8m = 1,116m2.
Bägge facken har varsin fast sitthylla samt en höhäck i plast.
2-4 Fackare - "Stora gamla"
Det här är en gammal bur som hängt med länge, minst 10år...
En stor bur som lätt går att dela av våningarna på så att den kan bli en 4 fackare.
Vid 2 fack är buren 0,75m x 1,6m = 1,2m2
Vid 4 fack är buren 0,75m x 0,8m = 0,6m2.
För tillfället finns det enbart en fast sitthylla samt en höhäck i plast/metall på var våning, men snart kommer det finnas så att om man delar av den till 4 fack så har alla fack varsin fast sitthylla samt höhäck.
1 Fackare - "Lilla gamla"
Denna bur har hängt med sedan min syster bodde hema och hon hade kaniner, så det är inte så konstigt att den är lite sliten när den är minst 10 år gammal.
Denna bur är först och främst till för honor som ska ha kull då den har en mycket praktisk låda på utsidan med avtagbart lock.
Denna bur är 0,645m x 1,3m = 0,8385m2 .
Och den är innehåller en höhäck i plast och en fast låda med avtagbart lock.
1 Fackare
Detta är den nyast byggda buren som byggdes våren 2009.
Den är 0,7m x 1,42m = 0,994m2.
Även denna bur är en bra bur för honor som väntar kull då den inehåller en låda med avtagbart lock. Buren innehåller även en höhäck i plast.
1 Fackare
Denna bur köpte jag med Elsa när hon flyttade tillbaka...
Den är ca 0,77m x 1,55m = 1,19m2.
I buren finns en fast sitt hylla och en höhäck i metall.
I golvet finns en lucka som man kan ta bort och lägga dit rampen som står lutad mot buren så kan kaninen få gå upp och ner som den vill.
Boxen
I garaget byggde vi i november 2011 en box där Inga ska få sina bebisar vintern 2011.
Boxen är 0,9m x 1,58m = 1,42m2.
I boxen finns ett löst hus samt att en höhäck i metall, en papperskorg.
"Kärringhagen"
På bilden dock fylld med ungdjur.
Den är 2m x 2m = 4m2.
För tillfället är den inredd med ett hus samt ett till litet gömställe av två stockar + en skiva...
"Pensionärs hagen"
Här i bor främst Riki och Nanna på sommrarna när de är ute på sommar bete. Det är en enkel bur av kompostgaller, dock med porvisoriskt tak och vägg :P 

På gården har jag även lite betesburar: 
  

Övrigt

Jag gör rent hos mina kaniner ca 1 gång i veckan, ibland oftare - men det blir inte så skitigt så snabbt hos de flesta då nästan alla går på låda så då är det enkelt att bara tömma lådan och fylla på med nytt spån.
Mina kaniner får dagligen hö, vatten och mat - min franska vädur utfodras med kalvstart och övriga mindre kaniner med edels kanin och marsvins pellets och ungdjur får oftast även kornkross och solrosfrön och ibland majs i sin mat.
Men de får ju även ofta något grönt - grönsaker som tex: gurka och sallad, frukt som tex: äpple, päron och banan, bär som tex: vinbär (svarta, röda och vita) och hallon.
Men de får ju även gräs på sommaren, rönn och andra grenar, maskrosblad mm, mm.